Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για τα παιδιά μας;

Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για τα παιδιά μας;

Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για τα παιδιά μας;

by Γιώργος Ψυχογίδης

Τα περισσότερα δώρα που προσφέρουμε στα παιδιά σε γιορτές και γενέθλια είναι παιχνίδια, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό και αναγκαίο να τονίσουμε κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς αλλά και φίλοι ή συγγενείς πριν επιλέξουν τι παιχνίδια θα αγοράσουν.

Το παιχνίδι αποτελεί κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική ανάγκη για κάθε παιδί. Είναι μέσo προσωπικής ικανοποίησης και ψυχαγωγίας. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του αλλά και της εκπαίδευσης του. Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο χρόνο και ας σκεφτούμε πόσο ασφαλές, οικονομικό και αναγκαίο είναι το παιχνίδι που θέλει το παιδί μας. Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τις διαφημίσεις και από πολλά παιχνίδια που έχουν φίλοι και συμμαθητές τους αλλά και από τις βιτρίνες. Η αγορά όμως ενός παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ηλικία, το φύλο και τις ανάγκες ενός παιδιού.

Σαν εκπαιδευτικό μέσο τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μπορούν να μάθουν έννοιες που θα τα βοηθήσουν αργότερα στο σχολείο όπως τα χρώματα, τα μεγέθη (μικρό–μεγάλο), την ταξινόμηση (πάνω–κάτω–δίπλα-ανάμεσα), τους αριθμούς, την αλληλουχία (ένα γεγονός έπεται ενός άλλου). Δεξιότητες όπως συντονισμό όρασης και χεριού. Επίσης να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και γλωσσική ανάπτυξη (βιβλία-παραμύθια).Υπάρχουν παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα (πλαστελίνη-σετ ζωγραφικής), τη μίμηση και τη φαντασία (σετ κουζινικών-ψεύτικα τηλέφωνα- σετ ιατρικής) αλλά και την επίλυση προβλημάτων. Επιπροσθέτως μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή, την παρατηρητικότητα και τη συγκέντρωση (ενσφηνώματα – παζλ – σχήματα – πυραμίδες ). Τέλος υπάρχουν παιχνίδια τα οποία θα εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα (επιδεξιότητα στα δάχτυλα, ώστε να γίνει ευκολότερο το κράτημα του μαρκαδόρου στα μικρότερα παιδιά) και την αδρή τους κινητικότητας (ευλυγισία, σωματική διάπλαση, έννοια του χώρου και ακρίβεια κινήσεων).

toys
Πηγή: navidad.com

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κατάλληλα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία είναι τα εξής:

Νεογέννητο – 1 ο έτος

Προσπαθούμε να διαλέγουμε παιχνίδια που δελεάζουν τις αισθήσεις του μωρού, όπως την αφή την ακοή και την όραση. Δηλαδή κουδουνίστρες, μαλακά και καθαρά ζωάκια ,κούκλες και μπάλες με έντονα χρώματα που μπορούν να τα σφίξουν στην αγκαλιά τους. Επίσης παιχνιδάκια τα οποία επιπλέουν στην μπανιέρα.

Παιδιά 1 – 2 ετών

Βιβλία από ύφασμα με μεγάλες εικόνες, μουσικά κουτιά, παιδικά τηλέφωνα, παιχνίδια που μπορούν να σύρουν και να τραβήξουν (όχι πολύ μακριά σκοινιά) αυτοκινητάκια, κύβους, σκληρές κούκλες που δεν μπορούν εύκολα να διαλυθούν.

Παιδιά 2 – 5 ετών

Τα παιχνίδια αυτής της ηλικίας αντικατροπτrίζουν μέσω μίμησης την οικογένεια. Κτιριακές κατασκευές, οικοκυρικά, παζλ με μεγάλα κομμάτια, κασετόφωνο ή μαγνητόφωνο, δαχτυλομπογιές, κηρομπογιές και πηλό (προσοχή! Όχι τοξικά). Μαυροπίνακας με κιμωλίες, αυτοκίνητα, φορτηγά με καρότσες, τρίκυκλα. Βιβλία, παραμύθια, σφυρί και πάγκος, κούνια, σπιτάκια, στολές για μεταμφίεση, σκεύη.

Παιδιά 5 – 9 ετών

Εδώ βοηθούν αρκετά παιχνίδια που αναπτύσσουν ομαδικές δραστηριότητες και παραγωγικές ικανότητες. Ποδήλατα (πάντα με επιγονατίδες και κράνη), μπάλες, χειροτεχνίες, παιχνίδια με κάρτες, κούκλες για κουκλοθέατρο, ηλεκτρικά τραίνα, βαλιτσάκια γιατρού και νοσοκόμας, εργαλεία ραφτικής με ψαλίδια (χωρίς οξεία κόψη), αθλητικό εξοπλισμό και εύκολα επιτραπέζια παιχνίδια.

Παιδιά 10 – 14 ετών

Σε αυτή την ηλικία ιδανικά παιχνίδια είναι η ενασχόληση με επιστημονικές εργασίες και η ενασχόληση με χόμπι ή κάποιο άθλημα. Επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικό εξοπλισμό, πλέξιμο, κέντημα, ράψιμο, τηλεσκόπιο, μικροσκόπιο, παιχνίδια μέσω υπολογιστή (πάντα με τη δική σας επίβλεψη όσον αφορά το περιεχόμενο αλλά και τη διάρκεια).

toys-1
Πηγή: navidad.com

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς πριν την αγορά ενός παιχνιδιού σύμφωνα με το Σωματείο Αντιμετώπισης παιδικού τραύματος και το Κέντρο Προστασίας των Καταναλωτών:

 • Να ελέγχουμε την ηλικία καταλληλότητας που αναγράφει ο κατασκευαστής.
 • Να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα με πωλητές οι οποίοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν.
 • Να υπάρχει το σήμα CE το οποίο τηρεί τους κανόνες ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Να βεβαιωνόμαστε ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι και οι πλαστελίνες δεν είναι τοξικές.
 • Να ελέγχουμε την ποιότητα του, αν σπάει εύκολα, από τι υλικό είναι φτιαγμένο, αποφεύγουμε παιχνίδια που περιέχουν φθαλικα ή PVC, διότι η μακροπρόθεσμη χρήση τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία καθώς και τα εύφλεκτα υλικά.
 • Το κορδόνι το οποίο κρέμεται στα παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.
 • Δε δίνουμε παιχνίδια τα οποία αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά που είναι κάτω των 3 ετών διότι υπάρχει κίνδυνος να πνίγουν.
 • Παιχνίδια τα οποία περιέχουν γούνα η μακριά μαλλιά μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σε μωρά κάτω του 1 έτους.
 • Να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υγιεινής για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών και μόλυνσης.
 • Να αναγράφεται η επωνυμία του κατασκευαστή ή του αντιπρόσωπου ή του εισαγωγέα ώστε αν χρειαστούμε αλλαγή η πρόσθετες πληροφορίες να ξέρουμε που θα απευθυνθούμε.
 • Να μην δίνουμε δώρα σε πλαστικές σακούλες γιατί μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε μικρά παιδιά.
 • Επίσης τα παιχνίδια που είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα αν το παιδί τα πατήσει και γλιστρήσει.
 • Παιχνίδια που εκτοξεύονται διάφορα μικρά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια και όσα κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο στα αυτιά.
 • Επίσης αυτά που έχουν γωνίες η αιχμηρές άκρες.
 • Στα υφασμάτινα ζωάκια και μαλακά παιχνίδια η μύτη, τα μάτια και τα άλλα μέρη πρέπει να είναι καλά ραμμένα

 

Θα πρέπει επίσης οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά τους μέσω αρκετών ακατάλληλων παιχνιδιών τα οποία περιλαμβάνουν μηχανήματα βασανιστηρίων, μονομάχους, δράκουλες, φαντάσματα, βία, όπλα, σεξουαλικές αναφορές και αρνητικά πρότυπα όπως το εύκολο χρήμα, την απόλυτη ομορφιά, τα καλοσχηματισμένα σώματα όπου γίνονται καθημερινό ερέθισμα σε μικρά κορίτσια και αγόρια με απαιτήσεις υπερβολικές και πρόωρες. Μη φοβάστε ότι η άρνηση σας στα παιδιά για κάποιο παιχνίδι που είναι της μόδας αλλά ακατάλληλο θα πληγώσει το παιδί σας ή θα του κάνει περισσότερο κακό από το ίδιο το παιχνίδι. Το παιχνίδι πρέπει να μείνει ένα μέσο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και όχι λόγο άγνοιας να μετατραπεί σε μέσο παιδικής εγκληματικότητας. Επίσης καλό θα ήταν να μάθετε στα παιδιά σας από μικρά πως πρέπει να μαζεύουν τα πράγματα τους όταν τελειώνουν το παιχνίδι ώστε να τα βρίσκουν ευκολότερα και σε καλύτερη κατάσταση. Τέλος όσο κουρασμένοι και απασχολημένοι κι αν είστε, βρείτε έστω λίγο χρόνο και ασχοληθείτε ποιοτικά με το παιδί σας.

ΠΗΓΕΣ:
1. ΚΕ.Π.ΚΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
3. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

RELATED ARTICLES

Συμβουλές για το τέλειο color blocking!

Συμβουλές για το τέλειο color blocking!

Γράφει η Αγγελική Βιτσάκη  To color blocking trend συνεχίζει δυναμικά και φέτος με την παρουσία του να δίνει χρώμα στη ζωή μας! Και για να είμαστε πιο ακριβείς να δίνει χρώμα στη ντουλάπα μας. Οι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στιλιστική ατζέντα της εβδομάδας #47!

Στιλιστική ατζέντα της εβδομάδας #47!

Στιλιστική ατζέντα της εβδομάδας #47! Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάθε γυναίκα καλείται να απαντήσει καθημερινά είναι «Τι θα φορέσω πάλι σήμερα;»… Το Prima Donna Vera, όμως, επιστρέφει και αυτήν την εβδομάδα με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς να φορέσετε το must χρώμα της εποχής και τις αποχρώσεις του!

Πώς να φορέσετε το must χρώμα της εποχής και τις αποχρώσεις του!

  Το κίτρινο είναι ένα από τα πιο hot χρώματα ,έχει κατακλύσει όχι μόνο τις πασαρέλες,αλλά και το street style!Αυτή η ζωηρή και έντονη απόχρωση είναι όλα όσα χρειάζεσαι,για να ζωντανέψει η διάθεσή σου! Σε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ